Reprezentanți ai autorităților județene afirmă că s-a cerut un raport al corpului de control al președintelui Consiliului Județean Timiș (CJT) în ceea ce privește situația Muzeului Banatului din Timișoara. Clădirea istorică ce găzduiește muzeul este în șantier de mai mulți ani, iar o mare parte din lucrările de patrimoniu au fost afectate din cauza condițiilor de depozitare. 

„În primul rând trebuie să închidem discuția legată de actuala situație a Muzeului Banatului. Când spun actuală mă refer la ultimii zece ani, de când tot se consolidează o anumită aripă și tot nu se termină. Eu nu vreau să caut vinovați. Am trimis corpul de control al președintelui, iar până luni (n.red. 25 iulie) aștept concluziile vizavi de radiografia întregii perioade. Din cauza neterminării acestei lucrări s-a ajuns să se piardă inclusiv proiectul european și faptul că lucrezi șapte, opt ani la o consolidare a unui colț… Scuzați-mă, construiam Pentagonul în șapte ani”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele CJT.

După primirea raportului se va stabili ce măsuri se vor lua în continuare. 

„Nu vreau să zic că e vinovat managementul de la Muzeul Banatului, fostul și actualul, sau e vinovat constructorul. Săptămâna viitoare voi avea raportul corpului de control și o să fac publice radiografia și măsurile pe care o să le luăm.

Am și fost acolo. Nu am găsit pe nimeni în afara unui portar. Mi-a deschis, am urcat, am văzut tot ce s-a scris în presă legat de infiltrații, de lucrare. Rar mi-a fost dat să văd ca un șantier să se desfășoare în acea formă”, a mai adăugat Sorin Grindeanu, președintele CJT.

Pentru restaurarea Muzeului Banatului a existat un proiect pe fonduri europene, dar acesta s-a pierdut din cauză că trebuia anterior finalizate lucrările de consolidare. Pot fi obținute fonduri noi pe noul exercițiu bugetar, 2014-2020, însă condițiile rămân aceleași. Trebuie mai întâi finalizate lucrările de consolidare, realizate din fonduri proprii. 

În ceea ce privește o estimare a finalizării lucrărilor, președintele CJT afirmă că nu se poate pronunța, având în vedere experiențele trecute cu muzeul timișorean. 

Ioana NICOLESCU