Acest lucru este cauzat de foraje proprii conectate la rețea

 

Aquatim, operatorul regional al serviciilor publice de  apă și canalizare din Timișoara, a primit recent mai multe sesizări privind calitatea apei din municipiu. Responsabilii companiei afirmă că se confruntă cu o situație cu care s-au mai confruntat și în trecut, care pune în pericol siguranța consumatorilor, mai exact pe cei cu forajele proprii conectate la instalațiile de apă legate la rețeaua publică.

„Din păcate, echipele Aquatim au descoperit, de-a lungul timpului, persoane care își conectează forajele proprii, din gospodărie, la instalațiile interioare de apă. Acest lucru nu este permis, și mai mult, este periculos, pentru că apa din foraje, cu o presiune mult mai mare decât cea «de la rețea», poate ajunge ușor în rețeaua publică de alimentare, unde perturbă sensurile de curgere și alterează calitatea apei distribuită întregii localități.

În Timișoara și localitățile periurbane conectate la rețeaua de alimentare cu apă a municipiului (Moșnița Nouă, Moșnița Veche, Ghiroda, Săcălaz, Utvin, Sânmihaiu Român, Albina), calitatea apei din rețeaua publică este foarte bine controlată, din stația de tratare până la robinete. În laboratoarele Aquatim se fac, zilnic, sute de analize, înainte de pomparea în rețea, iar de-a lungul rețelei, se prelevează și testează săptămânal apă, din mai multe puncte. De aceea, atunci când consumatorii ne anunță ca la robinet curge apă de culoare ruginie, iar în zonă nu a avut loc nicio intervenție la rețeaua publică, echipele Aquatim își pun imediat problema de a localiza foraje ale consumatorilor legate la rețea”, transmit reprezentanți ai Aquatim.

Reprezentanții companiei avertizează consumatorii că se expun ei înșiși unor riscuri, consumând o apă a cărei calitate nu o pot controla eficient și că pot pune în pericol siguranța apei din rețeaua publică. Folosirea forajelor ca sursă alternativă de apă, pentru udatul grădinilor etc, este binevenită. Conectarea acestora, însă, la instalațiile interioare de apă potabilă este ilegală.

Ioana NICOLESCU