Un proiect al unui club sportiv timișorean, care ia amploare de la an la an, îi învață pe copii și pe tineri cum să se simtă bine în mijlocul naturii.

Eco Tabăra este un proiect realizat de clubul sportiv Junior Adventure, dedicat copiilor de peste opt ani, iar următorul eveniment se va desfășura în perioada 24 - 30 iulie pe Valea Cernei. În cadrul acestuia, copii din Timișoara și din alte locuri ale țării pot petrece o săptămână de voie bună, amuzament și activități în aer liber. În plus, ei vor putea învăța o mulțime de lucruri interesante alături de instructorii Alexandra Krasta, Bogdan Moroșan și Thea Vid, prima româncă ce a escaladat un munte de peste 8000 de metri altitudine, care se alătură de fiecare dată Eco Taberei. 

„Am ales să denumim conceptul «Eco Tabăra» pentru că stăm cu corturile în mijlocul naturii. Vrem să-i învățăm pe copii că se poate trăi și altfel decât printre betoane și cu calculatorul în brațe. Mișcarea în natură și o gură de aer curat este ceea ce le lipsește copiilor din ziua de azi. Toți copiii care au degustat această aventură rămân fideli Eco Taberei.

Sufletul și mândria clubului nostru și a acestei tabere este Thea Vid, care s-a alăturat echipei pentru a le transmite copiilor din cunoștințele ei despre munte, despre oameni și pentru a le insufla dragostea față de sport”, spune Medana Pop, coordonator programe Junior Adventure. 

„ECO Tabăra este un concept care presupune educarea copiilor să trăiască în armonie cu natura. Vom dormi la cort, vom găti la focul de tabără, ne vom gospodări în poiană, vom învăța să ne hrănim sănătos, să pescuim, să coacem pâine, vom vizita cătunele din munți și vom afla cum se trăiește acolo și în plus ne vom juca la atelierele de aventura pe corzi.

Copiii vor învăța să protejeze mediul înconjurător, deoarece o atitudine ecologică se deprinde încă din primii ani de viață, astfel încât la maturitate aceste deprinderi să devină normalitate în viața de zi cu zi și nu dor acțiuni ce se desfășoară timp de o săptămână, în concediu sau în vacanță”, mai transmit organizatori ai proiectului. 

În cadrul taberei, copiii se vor bucura de următoarele activități: vor dormi în corturi, pentru a profita la maximum de aerul curat și de apropierea cu natura; vor învăța să gătească la focul de tabără și, de asemenea, vor învăța cum să se hrănească sănătos; vor învăța să se gospodărească singuri și să devină cât mai independenți, prin dezvoltarea spiritului de inițiativă și prin responsabilizare; vor vizita diferite sate sau cătune, departe de așa-zisa „lume civilizată”, pentru a vedea și alte medii de viață; vor face drumeții, pentru a învăța să se orienteze și să se ajute, dacă este nevoie, între ei; vor studia plantele sau insectele și animăluțele din pădure, pentru a învăța să respecte viața, indiferent de forma sa; și, nu în ultimul rând, vor avea parte de multă mișcare și jocuri, atât individuale cât și de echipă, ateliere de aventură pe corzi sau cățărări, povești la focul de tabără și foarte multă voie bună.

Eco Tabăra este un proiect Junior Adeventure. Mai multe detalii privind înscrierea și participarea pot fi găsite pe pagina de Facebook dedicată evenimentului „Eco Tabăra Junior Adventure”, sau pe pagina de internet www.junioradventure.eu. 

Ioana NICOLESCU