Banii furați de marii corupți, inclusiv condamnați cu notorietate care au prejudiciat statul cu sume uriașe, ar putea fi mai ușor de recuperat. 

Raluca Prună, ministrul Justiției, a anunțat că următoarea directivă europeană transpusă în legislația românească va fi cea privind confiscarea extinsă.

În plus față de legea din România, Directiva prevede confiscarea de la terți, ceea ce înseamna că banii pot fi confiscați și de la rude, prieteni etc. 

Astfel, și cei care au încercat să scape cu banii plasându-și afacerile veroase pe seama părinților, soților sau fraților vor putea fi trași la răspundere, iar averile frauduloase să le fie confiscate.

Echipa de la Ministerul Justiției lucrează deja la transpunerea în legislația internă a mult așteptatei directive europene privind confiscarea extinsă a averilor.

În sfârșit, dar tot cu ajutorul Uniunii Europene, s-ar putea ca și în România cei care fură să rămână fără averile obținute ilicit. 

Poate, de acum încolo, teama de astfel de legi să-i facă pe cei tentați să bage mâna în averea poporului să se gândească de două ori înainte de a încerca să devalizeze avuția națională.

A. BORBELY