Titu Bojin, preşedintele CJT, Valentin Stoi, reprezentantul firmei S.C. DMV Aviatech S.R.L. şi Lucian Mihoc, inspector-şef  ISU „Banat”, au semnat astăzi contractul pentru achiziţia unei autoplatforme de salvare la înălţime

 

Miercuri, 11 mai, la sediul Consiliului Judeţean Timiş (CJT) s-a semnat contractul pentru o nouă achiziţie, şi anume o autoplatformă de salvare la înălţime, care va intra în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Banat” al judeţului Timiş. Utilajul permite intervenţia şi salvarea la o înălţime de peste 70 de metri.

Documentul a fost semnat de către Titu Bojin, preşedintele CJT, Valentin Stoi, reprezentantul firmei care a câştigat licitaţia, respectiv S.C. DMV Aviatech S.R.L., şi Lucian Mihoc, inspector-şef ISU „Banat”.

Autospeciala de intervenţie şi salvare la înălţime este un utilaj complex, care nu se găseşte în zona de vest a ţării, fiind foarte puţine de acest fel în România. Acesta va ajunge în judeţ până la sfârşitul anului.

„Am semnat astăzi contractul pentru platforma-macara, un utilaj complex care nu se regăseşte în zona de vest.  Aşa cum ştiţi, ne-am angajat, fără nici un fel de ingrediente politice, împreună cu domnul ministru Raed Arafat şi cu domnul comandant Lucian Mihoc, în discuţiile pe care le-am avut, inclusiv ultima dată, acum aproximativ trei luni, la Consiliul Judeţean, că noi vom renunţa la ideea cumpărării elicopterului şi vom merge pe varianta cumpărării acestei platforme, atât de necesare. Batem în lemn, să dea Dumnezeu să nu o folosim niciodată pentru evenimente delicate, pentru necazuri şi probleme legate, în mod deosebit, de salvarea de vieţi omeneşti sau salvarea de bunuri. Mai bine să nu o folosim, decât atunci când este nevoie de o idee novatoare sau pentru o construcţie”, a declarat Titu Bojin, preşedintele CJT.

 

„Avem personal foarte bine pregătit, dar avem nevoie şi de o tehnică corespunzătoare”

 

Un astfel de utilaj era necesar în condiţiile în care, din cauza înălţimii unor clădiri, accesul de urgenţă la ultimele etaje devenise practic imposibil. 

„În municipiul Timişoara există două utilaje, două autospeciale de salvare de la înălţime, respectiv două autoscări mecanice, care pot ajunge la înălţimea de 33 de metri. Una din cele două este producţie 1979, iar cea de-a doua autoscară mecanică este produsă în anul 1984. Ambele sunt în stare de intervenţie, necesită o mentenanţă foarte accentuată, dar le menţinem în stare de operativitate pentru că ne folosim de ele. Spun acest lucru deoarece la nivelul judeţului, în special la nivelul municipiului Timişoara, în evidenţa pe care o avem, sunt 628 de clădiri cu înălţimea mai mare de patru nivele. Amintind noile construcţii edificate, dau exemplul clădirii Fructus, care are parter plus 14 etaje. Noi nu avem posibilitatea să ajungem la ultimele etaje. Aş face referire la alte construcţii înalte, respectiv City Center Timişoara, Iulius Mall Timişoara, clădiri religioase, dacă ne referim la Catedrala Mitropolitană vorbim despre o înălţime de peste 90 de metri, Hotelul Continental, nocturna de pe Stadionul «Dan Păltinişanu», alături de alte instalaţii la înălţime, sunt locuri în care putem avea persoane care prezintă tentativă de suicid, fapt pentru care noi trebuie să ajungem la aceste persoane pentru a le salva. Blocurile înalte, parter plus zece etaje, având în vedere că sunt anvelopate, necesită o intervenţie imediată, cu un aport mare de substanţe de stingere din exterior (…) iar cu tehnica actuală ne este aproape imposibil să acţionăm din exterior. 

Consiliul Judeţean ne-a acordat sprijin constant şi aici aş face referire la toate mijloacele şi la bugetele alocate, bineînţeles în limita posibilităţilor, în principal pentru a veni în ajutorul cetăţenilor. Noi putem să intervenim şi avem personal foarte bine pregătit, dar avem nevoie şi de o tehnică corespunzătoare. 

Autoplatforma de salvare de la înălţime permite accesul şi intervenţia la înălţimi de până la 70 de metri, plus-minus doi metri, conform caietului de sarcini. În construcţia specială are şi o platformă, care poate fi folosită pentru salvarea persoanelor de la înălţime, precum şi pentru lucru direct, pentru stingerea incendiilor. (…)

Primul demers pentru identificarea unei surse de finanţare a fost în anul 2012 şi iată că am ajuns la momentul în care spun cu mare bucurie că vom reuşi să achiziţionăm această autospecială. Referitor la celelalte aspecte, privind caracteristicile tehnice, acestea sunt conform unui caiet de sarcini întocmit de către specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş”, a declarat Lucian Mihoc, inspector-şef ISU „Banat”.

Utilajul va fi realizat de un concern româno-sloven. Termenul de livrare al autoplatformei este de 15 decembrie 2016. Valoarea estimată iniţial este de 6.000.000 lei exclusiv TVA, iar valoarea contractuală este de 5.200.000 lei. 

„Aş vrea să menţionez că suntem reprezentanţii în România ai unui producător român-sloven, e practic concernul care va face această autoplatformă. Este un echipament care e foarte întâlnit în Occident. Sunt extrem de puţine echipamente în România. Fiind şi locuitor al judeţului Timiş, mă bucur că în acest judeţ vom avea un asemenea echipament, extrem de necesar, şi sper că vor urma şi altele. Mai sper că alte judeţe vor continua aceste demersuri pentru că în ţară sunt extrem de puţine astfel de utilaje. Valoarea contractului este destul de mare, este un efort financiar important pentru judeţ, 5.200.000 lei fără TVA. Termenul de finalizare al contractului este de şapte luni, dar nu mai târziu de 15 decembrie 2016”, a declarat  Valentin Stoi, administrator al SC DMV Aviatech SRL, firma câştigătoare a licitaţiei. 

Diferenţa dintre valoarea estimată a contractului şi valoarea finală s-ar putea redirecţiona către achiziţionarea de noi ambulanţe, existând cereri în acest sens din partea ISU şi a Serviciului Judeţean de Ambulanţă. 

„Ca să fim siguri, am pus la macara o sumă mai mare şi contractul este mai mic decât suma prevăzută în buget, urmând ca la şedinţa din mai să putem iniţia o hotărâre de rectificare a bugetului pentru capitolul respectiv. (…) Ce vom face cu banii economisiţi în urma acestei licitaţii vom hotărî în şedinţa de consiliu. Dacă îi vom da pentru achiziţia de salvări sau nu, o să vedem ce hotărâm în consiliu, dar cel puţin pentru cele patru salvări care trebuie să vină vom avea alocarea necesară, fiind bani probabil pentru încă una sau două”, a concluzionat Titu Bojin, preşedintele CJT.

În ultimii ani, bugetul alocat de către Consiliul Judeţean Timiş pentru ISU „Banat” al judeţului Timiş a fost următorul: în anul 2013 – 1.246.430 lei; în anul 2014 – 711.750 lei; în anul 2015 – 1.533.640 lei; în anul 2016 – 10.920.000 lei.