Astăzi a avut loc inaugurarea lucrărilor de construcţie a proiectului de regenerare urbană, OPENVILLE. La evenimentul desfăşurat în zona adiacentă a Iulius Mall, înspre Bulevardul Antenei, au participat autorităţile locale şi judeţene: ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, care a oficiat o slujbă de sfințire a locului, primarul Nicolae Robu, prefectul Eugen Dogariu și președintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin. Patronul centrului comercial, Iulian Dascălu, a anunţat că proiectul va dezvolta un pol de business regional, ce va stimula creşterea economică şi va crea mii de locuri de muncă. 

„Este o investiție uriașă și aici se va dezvolta un obiectiv complex ce va cuprinde spații comerciale, de divertisment, spații verzi excepționale. În ansamblu, această investiție va da un plus de valoare orașului Timișoara pentru a-l face mult mai atractiv. Prin cele aproximativ 16.000 de locuri de muncă ce se promit, se va asigura și o creștere la nivel de populație în Timișoara”, a declarat primarul Nicolae Robu. 

Proiectul prevede de la construirea celei mai înalte clădiri din ţară, patinoar, fântâni arteziene, la şapte imobile de birouri clasa A, cel mai mare parc din regiune, magazine şi 15 săli de cinema. Şantierul va dura doi ani, iar proiectul se ridică la valoarea de 220 de milioane de euro. Conform spuselor patronului centrului comercial, în urbea de pe Bega vor fi create aproximativ 16.000 de locuri de muncă. OPENVILLE va transforma Timișoara într-unul dintre cele mai mari centre comerciale din Estul Europei. De asemenea, proiectul prevede şi realizarea unei părţi din Inelul 2 de circulaţie, precum şi un parc ce va reveni municipalităţii.

 Într-o „capsulă a timpului” au fost introduse monede ce vor fi aşezate în fundația primei clădiri construite. Discutăm despre un despre un imobil de 11 etaje, cu o suprafață de 18.000 de metri pătrați. mai exact o clădire de birouri clasa A United Bussines Center 2. Aceasta va fi finalizată în 2016 şi tot până atunci se vor inaugura 33.000 de metri pătraţi de spaţii office. 

Proiectul prevede lucrări pe o suprafaţă de de 594.000 de metri pătrați, iar Iulius Mall Timişoara va fi parte integrate.

Primul concept al proiectului a fost creat de compania americană JERDE –  una dintre cele mai mari case de arhitectură şi planificare urbană la nivel mondial, cu filiale în Los Angeles, Hong Kong, Amsterdam şi Dubai, fiind integrat în linia urbanistică a Timișoarei de arhitectul Radu Mihăilescu. Acesta a conceput proiectul multifuncţional PALAS IAȘI, premiat în 2013, la Varşovia, cu două distincţii: „Building of the Year in Southeastern Europe” şi „Retail Development of the Year” – oferite de Central & Eastern European Real Estate Quality Awards.

„Timișoara e cel mai dezvoltat oraș din vestul României, are potential de creștere și specialiștii spun că e cel mai bun oraș pentru astfel de investiții. Noi nu facem un proiect numai pentru oraș, facem un proiect regional prin care toată partea estică a Europei să vină aici la cumpărături. Vom crea un spaţiu vibrant, ce va transforma Timişoara într-un oraş cosmopolit, pe care locuitorii săi, deschişi spre multiculturalitate, îl merită. Totodată, proiectul va dezvolta un pol de business regional, care va stimula creşterea economică şi va crea mii de locuri de muncă. OPENVILLE este continuarea unui proiect de regenerare urbană ce a început în urmă cu 14 ani, când s-a studiat amplasarea  Iulius Mall. Vor fi şi construcţii noi pe Calea Aradului, pe strada Demetriade şi pe strada ce va lega proiectul de inelul 2 de circulaţie. Lucrarea poate fi comparată cu naşterea oraşului Timişoara când dintr-un nucleu expandează dezvoltarea în zonele adiacente”, a spus Iulian Dascălu, preşedintele grupului de companii IULIUS.

Prima etapă de dezvoltare a ansamblului OPENVILLE va fi finalizată în ultimul trimestru din 2017 și va cuprinde 80.000 de metri pătraţi de birouri clasa A, zona de retail și parcul. Următorul pas presupune dezvoltarea de spații office până la 131.000 de metri pătraţi, în funcție de cerințele pieței. La sfârşitul lui 2017 va fi terminată și construcția celei mai înalte clădiri din România, ce va avea 155 de metri înălțime și 27 de etaje.

Alexandru Virgil STOICA