Procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Constantin Ostaficiuc, fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, sub acuzația de abuz în serviciu în dosarul finanţării Politehnicii Timişoara în perioada lui Marian Iancu. Potrivit DNA, în acest dosar mai sunt cercetați pentru complicitate la abuz serviciu şi alţi înalţi funcţionari din cadrul CJ Timiş: Ioan-Petrișor Nădăștean, Răzvan Hrenoschi, Octavia Pepa, Sabin Cionvică, Petru Borza şi Marian Mihuţ, dar şi membrii din fosta conducere a echipei de fotbal Poli Timişoara: Gheorghe Chivorchian, Ion Negrei şi Ioan Liviu Roşca. Prejudiciul se ridică la suma de zece milioane de lei, iar DNA a dispus punerea de sechestru pe bunurile lui Ostaficiuc, Nădăştean, Hrenoschi, Mihuţ, Roşca şi Cionvică.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „În perioada 2008-2011, inculpații Ostaficiuc Constantin și Nădăștean Ioan-Petrișor, profitând de funcțiile pe care le ocupau (președinte al Consiliului Județean Timiș și respectiv secretar al județului Timiș), în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, au aprobat și dispus alocarea și plata, cu sprijinul celorlalți coinculpați, din bugetul județului Timiș, a sumei de 9.950.000 lei către S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), în condițiile în care, potrivit reglementărilor în vigoare, finanțarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entitățile fără scop lucrativ, fiind excluse societățile comerciale al căror scop este obținerea unui profit, în cazurile în care sursa de finanțare o reprezintă sume de bani ce provin din fonduri publice”.

Procurorii DNA îi acuză pe Ostaficiuc şi Nădăştean de obţinerea unui profit în interes propriu, întrucât societatea S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A nu se încadra în categoria beneficiarilor finanţării. Mai mult, „alocarea sumelor de bani era condiționată de îndeplinirea obligațiilor de plată restante și la termen ale S.C. Politehnica Timișoara S.A. față de Consiliul Județean Timiș, obligații ce s-a constatat că nu au fost îndeplinite, entitatea beneficiară înregistrând datorii semnificative către bugetul județean tocmai din categoria celor menționate în protocol, atât la momentul încheierii protocolului, cât și în cel al întocmirii actelor adiționale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare. Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul C.J. Timiș, atât la data semnării protocolului, cât și la momentul semnării actelor adiționale de prelungire a protocolului pentru următoarele perioade bugetare”, mai spun cei de la DNA.

Mai sunt aduse acuzaţii de fals în documente, banii pentru salariile echipei fiind utilizaţi în alte scopuri: „Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că, după aprobarea finanțării, în scopul întocmirii și efectuării înregistrărilor financiar contabile de către angajații Consiliul Județean Timiș a sumelor de bani virate către firma respectivă, inculpații Chivorchian Haic Gheorghe, Negrei Ioan și Roșca Liviu Ioan, pentru a sprijini activitatea infracțională a angajaților respectivi, au prezentat și depus documente false din care rezulta că sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilată veniturilor către jucătorii de fotbal legitimați la clubul de fotbal respectiv. În realitate, sumele alocate de la bugetul județean Timiș au fost folosite în alte scopuri decât destinația stabilită prin protocol, fiind astfel acoperite cheltuieli ale S.C. Politehnica Timișoara S.A. care nu aveau legătură cu activitatea echipei de fotbal, în condițiile în care între destinațiile stabilite prin protocolul de colaborare a sumelor alocate (sume cu destinație specială – „exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal”) și utilizarea lor efectivă, conform datelor din Trezoreria Timișoara, nu exista corespondență. Astfel, banii au fost direcționați în alte scopuri (plăți de penalități contractuale și chirii, în relația cu același Consiliu Județean, plăți prin executare silită efectuată de organele fiscale ale Ministerului Finanțelor Publice etc.)”.

Andreea VASILESCU

Foto: Adrian Pîclișan