În ultimul plen al Consiliul Județean Timiș (CJT) a fost votat bugetul rectificat pentru Timiș, pe anul acesta. Încă de luna trecută, social-democratul Titu Bojin anunța că județul a primit cea mai mare sumă, mai exact 92 de milioane de lei. Aproximativ 20 de milioane de lei vor fi investite în drumuri, iar restul au fost repartizate la comune, conform unui algoritm de la nivelul central. „Nu am visat nici eu, ca președinte al CJT, că vom primi aceste sume”, a spus Titu Bojin din partea PSD.

Șoferii timișeni au primit și o veste bună odată. Astfel, președintele CJT speră ca, până la finalului anului, nu mai puțin de șapte drumuri să fie finalizate. De asemenea, Titu Bojin a menționat că „ sperăm să promovăm alte cinci: drumul până la Moşniţa pe patru benzi – pentru anul viitor au termen colegii mei să-l pună în lucru – drumul de la aeroport la centura Ghiroda, cele două descărcări de pe autostradă, cea de la Bethausen şi Ghizela, care sunt aprobate şi se lucrează la proiect”.

Bugetul Muzeului Satului, de exemplu, se majorează cu suma de 45.000 lei la cheltuieli de personal și 346.000 lei pe bunuri și servicii pentru sentințe judecătorești definitive, taxe pe clădiri și teren, reparații, precum și obiecte de inventar. Capitolul SĂNĂTATE se rectifică prin suplimentarea reparaţiilor curente la Spitalul Judeţean Timişoara cu suma de 1.500.000 lei. 

Președintele CJT, Titu Bojin, a precizat că Timișul mai beneficiază de alte 19 milioane de lei pe titluri judecătorești, 800.000 de lei pentru culte și 55 de milioane lei venite prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Ca la fiecare plen, discuțiile contradictorii nu s-au lăsat așteptate. Consilierii Partidului Național Liberal (PNL) au fost de părere că banii nu au fost împărțiți corect. Astfel, Tiberiu Lelescu i-a spus lui Titu Bojin că „ „probabil i-au împărţit după anumite criterii, dar au avut pixul dumneavoastră. Data viitoare le dau un pix de la Iohannis. Nu se justifică cum Recaşul şi Buziaşul primesc sume colosale. Nu cumva intră la un punct acolo un criteriu care vizează crame? Le dau pixul cu Iohannis celor de la Finanţe.”

Nu mai puțin de 24 de localități din Timiș nu au primit niciun ban, însă președintele CJT are și explicația: „La rectificarea bugetară, toate localităţile care au avut minus repartizat la începutul anului au primit bani ca să poată fi măcar la zero, cum au fost în 2014. Nu a depins de noi. Noi am transmis doleanţa. (...) Nu le-a luat nimeni banii, dar nici nu li s-au dat bani în plus.”

Nici capitolul EDUCAȚIE nu a fost uitat, astfel că se suplimentează la cheltuieli de personal bugetele instituțiilor de învățământ special: 267.000 lei la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș – 575.000 lei la C.S.E.I. „Neveanu”, 106.000 lei la Centrul „Speranța”, 175.000 lei la C.S.E.I. „Ciumăgeanu” 111.000 lei la C.S.E.I. „Păunescu” Recaș, 296.000 lei la C.S.E.I. „Roșca” Lugoj, 224.000 lei la Liceul „Gh. Atanasiu” și 33.000 lei la Școala Specială Buziaș.

Alexandru Virgil STOICA