Pentru a dezvolta sistemul educațional românesc, Universitatea de Vest a ales un parteneriat cu Universitatea de Științe Aplicate din Karlsruhe. Astfel, studenții vor beneficia de „Rechnungswesen und Wirtschaftsinformatik” – primul program educațional în limba germană și cu dublă diplomă. Proiectul se va derula prin Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor (FEEA), cu susținerea Clubului German din Banat și a Clubului ROTARY TIMIȘOARA COSMOPOLITAN. De la eveniment nu au lipsit primarul orașului german, dr. Frank Mentrup, și ministrul de interne al landului Baden-Württemberg, Reinhold Gall.

Timp de două semestre, studenții vor învăța la universitatea parteneră, iar companiile germane și Clubul ROTARY TM COSMOPOLITAN vor pune la dispoziție nu mai puțin de zece burse pentru acoperirea costurilor. Nu va lipsi nici perioada de practică, de șase luni, în companiile germane din regiune.

„Ne propunem ca prin astfel de parteneriate puternice să rămânem competitivi pe piața internațională a educației. Sunt colaborări din care cu toții avem de învățat și câștigat. La Universitatea de Vest s-a înțeles faptul că internaționalizarea activității aduce beneficii pe toate segmentele, de la pregătirea studenților și a cadrelor didactice – la dezvoltarea unei infrastructurii similare cu cea din vestul Europei”, a spus rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Ministrul de interne al landului Baden-Württemberg, Reinhold Gall, consideră că „este o oportunitate deosebită pentru studenții care îl vor urma deoarece le oferă posibilitatea să obțină două diplome într-un singur ciclu de studiu.” Prin astfel de proiecte, parteneriatele între România și Germania vor deveni și mai puternice, evenimentul de la UVT reprezentând punctul culminant al vizitei ministrului în România. 

La conferință au mai participat: decanul Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor – conf. univ. dr. Ovidiu Megan, , consulul Germaniei – Rolf Maruhn, rectorul Universității de Științe Aplicate din Karlsruhe – dr. Karl-Heinz Meisel, prodecanul Facultății de Informatică și Sisteme Informatice de Gestiune – prof. Franz Nees, președintele Clubului German din Banat – Peter Hochmuth, președintele Clubului ROTARY TM COSMOPOLITAN – Rüdiger Wisser, Valerian Laval, din partea companiilor germane din Timișoara și a primei generații de studenți români înscriși în acest program.

Universitatea parteneră din Karlsruhe este una de mare prestigiu în Germania, aflându-se în ultimii trei ani pe locul întâi în clasamentul programelor educaționale de informatică și administrarea afacerilor din țară. 

Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara este, de 50 de ani, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior economic din sud-estul Europei. Programele de licență și master sunt recunoscute la nivel european, fiind absolvite până în prezent de peste 35.000 de studenți români și străini.

Alexandru Virgil STOICA