Pasivitatea proprietarilor pentru clădiri și terenuri a devenit o problemă cu un impact puternic pentru comunitate, un subiect național ce dă naștere multor controverse. „De ce nu s-a dorit introducerea executării silite în noul Cod Fiscal?”, este întrebarea la care primarul Nicolae Robu, dar și cei ai celorlalte mari orașe, nu are un răspuns. Edilii-șefi vor supraimpozitarea imobilelor și a terenurilor ce afectează grav orașul din punct de vedere estetic. Subiectul a fost reluat la reuniunea Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România, de la Reşiţa, la care a participat și edilul Robu – vicepreședinte AMR.

                            „Casa Mühle”

Primarul Timișoarei a declarat că „toţi edilii-șefi au probleme cu astfel de proprietăţi şi cu toţii ne confruntăm cu lipsa unor pârghii eficiente în cadrul juridic pe care îl avem actualmente la dispoziţie. Amenzile sunt prea mici şi ştiţi cum se întâmplă cu ele. Mecanismul acesta al supraimpozitării este mult mai eficient, taxele pot creşte de până la cinci ori pentru proprietăţile neîngrijite şi sumele au statutul de creanţă fiscală, se poate ajunge la executare silită”.

Cazarma U de la stația Mărășești și „Casa Mühle” sunt doar două exemple ale acestei situații. Timișorenii și nu numai au ajuns să fie atenți la clădiri și nu la drumurile din centrele istorice ale orașelor, de frică să nu le pice bucăți de cărămidă în cap, de exemplu. În luna iunie 2015, edilul Robu explica că „nu e admisibil să ai clădire în centrul Timişoarei, zona zero, şi să nu-ţi îngrijeşti proprietatea. Aşa s-a ratat o șansă foarte bună de a le da autorităților locale o șansă de a înlătura paragina. Amenzile sunt atât de mici încât cei bogați râd de ele”.

Cea mai afectată zonă a Timișoarei este centrul vechi. Conform legii, amenzile pe care le pot da polițiștii locali sunt cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei. În urbea de pe Bega sunt în jur de 14.000 de imobile istorice, majoritatea fiind într-o stare avansată de degradare.

Primarul Nicolae Robu a spus de mai multe ori că nu este fericit atunci când dă amenzi peste amenzi, dar nici nu poate accepta nepăsarea proprietarilor de clădiri aflate în paragină și a terenurilor neîngrijite. Din spusele edilului, primarii de municipii au în plan o alianță non-politică pentru introducerea prevederii privind supraimpozitarea. „Scopul, pentru noi, în Timişoara, nu este să dăm amenzi. Nu ne place asta, noi vrem ca în oraşul nostru clădirile şi terenurile să fie întreţinute. Trebuie să înţeleagă toţi proprietarii că legea îi obligă să îşi întreţină proprietăţile, nu primarul. Îi rog pe toţi proprietarii de clădiri şi terenuri să îşi îngrijească proprietăţile, să le reabiliteze dacă e vorba de clădiri pentru că altfel vor primi în mod repetat amenzi. Este aproape sigur că, atunci când se va reintroduce la vot Codul Fiscal, va fi inserat în text un articol privind supraimpozitarea proprietăţilor în paragină. Iniţial era, dar s-a scos”, a adăugat edilul-șef al timișorenilor.

Alexandru Virgil STOICA