Joc de ping-pong între edilul Robu, firma responsabilă și proiectant

„Am ținut ca ceea ce facem să fie foarte serios, să fie la un nivel la care tinerii timișoreni să se poată pregăti pentru competiții la nivel internațional”. Asta declara primarul Nicolae Robu, la sfârșitul lunii aprilie 2015, când iubitorii de sporturi extreme primeau vestea că se va realiza un skatepark. Dacă edilul anunța cu bucurie că în doar trei luni firma SC KASDUM-GF SRL – aceeași cu care a avut numeroase divergențe privind reabilitarea Liceului „Nikolaus Lenau” – va finaliza proiectul, în această săptămână lucrurile s-au schimbat. Primarul Timișoarei a explicat că „se va rezilia, probabil, contractul cu penalitățile de rigoare, cu acțiunea în instanță, pentru că aproape sunt expirate cele trei luni în care executantul ar fi trebuit să realizeze skatepark-ul, în loc să facă în permanență acuzații la adresa proiectantului”.

Proiectul din Parcul Central, în valoare de 1,7 milioane de lei, s-a dovedit a fi un eșec din cauza firmei ce a câștigat licitația. SC KASDUM-GF SRL acuză că există erori: omisiuni în listele de echipamente. Firma a cerut Primăriei Timișoara prelungirea termenului de execuție cu încă trei luni și își asumă costurile suplimentare, însă nu au primit niciun răspuns. Executantul doar a împrejmuit parțial perimetrul și a spart platforma din beton ce era în parc, pe locul unde era prevăzută pista. Nu mai puțin de 1.500 de metri pătrați trebuia amenajată de firma menționată. 

Primarul Nicolae Robu voia ca skatepark-ul să găzduiască competiții, însă SC KASDUM-GF SRL l-a determinat să afirme că „din păcate, KASDUM s-a așezat pe o poziție războinică în relația cu proiectanții, în relația cu primăria, și ne va obliga să recurgem la instanțele judiciare pentru a cere daune”. Edilul acuză firma că face probleme peste tot unde are lucrări și că mereu invocă scăpări în proiecte. Până și Nicolae Robu a recunoscut că nu există un proiect impecabil, însă, conform spuselor acestuia, firma își asumă responsabilitatea pentru finalizarea lucrărilor. „ (...) în momentul în care o firmă vine la licitație, cunoaște și proiectul, vede acele scăpări și trebuie să aprecieze dacă este în stare să implementeze proiectul cu scăpări cu tot sau nu. Dacă o firmă își asumă execuția unui proiect pe bază unei licitații transparente în care i s-a pus la dispoziție totul despre acel proiect, atunci trebuie să aibă o atitudine constructivă, de conlucrare cu proiectantul pentru depășirea acelor scăpări”, explica primarul orașului de pe Bega. Nu doar acesta amenință cu acțiunea în  istanță, ci și firma SC KASDUM-GF SRL, afirmând că probleme de proiectare, din partea Primăriei Timișoara, tind să se generalizeze.

Valoarea contractului pentru skatepark este de aproape 477.000 de euro cu TVA inclus.

Alexandru Virgil STOICA