Pietrarii au plecat acasă să-şi cosească fânul

Epopeea lucrărilor de reabilitare din centrul oraşului continuă. Meşterii maramureşeni care se ocupă de plasamentul pietrei în centrul istoric şi-au luat din nou liber pentru a lucra la căpiţele de fân. Afirmativ, pietrarii sunt o "raritate", iar maramureşenii fiind oameni gospodari, pun casa pe primul loc. Aşa că municipalităţii nu-i rămâne decât să ridice o spânceană şi să spere că lucrările, în valoare de 15 milioane de euro finanţate de UE, vor fi finalizate la timp. În caz contrar, Primăria va trebui să-şi vândă un rinichi ca să poată acoperi costurile din penalizare.
„După ce m-am intors din Statele Unite m-am dus să văd ce s-a mai lucrat în Piaţa Unirii, am găsit tot mai puţini muncitori decât de obicei. Nu era niciun şef acolo, am discutat cu muncitorii, am întrebat cum de sunt aşa de puţini, unii mi-au spus că mai sunt vreo 3-4 pe acolo. Le-am spus că tot foarte puţini sunt, ei mi-au răspuns că s-or dus la fân, dar că termina ei cu fânul şi vin înapoi. Progresul se face greu în aceste lucrări, în România se face cumplit de greu. Aceştia sunt oamenii, pietrarii aceştia sunt oameni din Maramureş, oameni din Moldova, foarte pricepuţi, dar care nu trăiesc numai din cioplitul pietrei, ei când trebuie să meargă la gospodăriile lor să-ţi cosească fânul, să-l pună la uscat, lasă piatra din Piaţa Unirii. Ei au semnat contract, dar firma respectiva ce să facă? E foarte mica piaţa de pietrari…”, s-a plâns Nicolae Robu.
Timişoara a angajat firma Romprest să se ocupe de reabilitarea Cetăţii. Firma de salubrizare din Bucureşti nu are însă personal calificat pentru asemenea lucrări. Aşa că s-au angajat pietrari cu experienţă din Maramureş şi Moldova, prin contract direct cu Primăria. Este pentru a doua oară când meşterii părăsesc obiectul muncii pentru lucrul în ogradă. Cum vremea bună este limitată, lipsa muncitorilor se resimte puternic în lucrări.
„Evident că există clauze contractuale, firma suportă eventualele daune, dar putem obţine compensarea doar prin instanţele de judecată. Orice nerealizare a unui contract conduce la litigii, care se soluţionează în ani de zile (...) Eu gândesc pozitiv, Primăria evident că va face ceea ce va trebui să facă, dar eu gandesc pozitiv şi consider că nu vom ajunge în situaţia să dăm vreun ban înapoi.”, a concluzionat primarul.
Potrivit lui Alina Pintilie,purtătorul de cuvânt la PMT, lucrările la centrului istoric au fost executate în proporţie de 73%.
Andreea VASILESCU