Titu Bojin, președintele CJT: «Casa Mühle» nu este în patrimoniul nostru, ci al unităţii administrativ-teritoriale Timişoara. Dacă primăria este interesată, există  varianta de cumpărare.


Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei” a inițiat un proiect pentru salvarea „Casei Mühle”, iar Consiliul Județean Timiș este, în viziunea membrilor, ultima soluție pentru una dintre cele mai importante clădiri istorice. Un alt obiectiv este amenajarea unui muzelor al rozelor pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 3. Președintele Titu Bojin a declarat că Primăria Timișoara trebuie să se ocupe de problema de față, în niciun caz nu se poate vorbi despre expropiere și cumpărare din partea CJT.

Consilierul judeţean Marius Martinescu a fost de acord cu ideea asociației  şi a decis să depună un proiect de hotărâre care va fi pe ordinea de zi a şedintei din iunie 2015.


Dacă Primăria Timișoara nu a fost de acord să cumpere „Casa Mühle” cu nu mai puţin de 2,5 milioane de euro, în 2014 – conducerea CJT transmite că nu poate face nimic pentru a o salva și reamenaja.


Acum trei ani, proprietarii, un cunoscut clan de rromi, i-au demolat parțial acoperișul și au lăsat-o într-o situația inimaginabilă pentru un loc încărcat de istorie timișoreană. Imobilul i-a aparţinut florarului Wilhelm Mühle, renumit pentru amenajarea Parcului Central din Timisoara. Primăria Timișoara a refuzat să cumpere imobilul și continuă lupta în instanță pentru luarea măsurilor în vederea siguranţei şi conservării monumentului istoric. Aceasta a câştigat în primă fază, a pierdut ulterior şi se aşteaptă judecarea cauzei. În perioada 2012-2013 au apărut mai multe proteste din partea comunității, iar diferite ONG-uri s-au adresat mai multor instituţii, printre care Ministerul Culturii şi instanţei.


„Suntem de părere că – având în vedere valoarea arhitecturală, artistică şi urbanistică a imobilului, precum şi valoarea memorial-simbolică-istorică a familiei Mühle şi mai ales existenţa incontestabilă a utilităţii publice a proiectului propus – consilierii județeni NU AU VOIE să refuze aceasta propunere!!! Universitatea Politehnica din Timişoara, mai exact Facultatea de Mecanică, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii au fost construite pe terenul donat de Árpád Mühle (…) Avem nevoie în acest sens de sprijinul tuturor timişorenilor şi al celor care iubesc patrimoniul construit pentru a lupta împreună pentru acest frumos obiectiv, care ar fi cu siguranţă un atuu în plus pentru candidatura oraşului nostru la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021”, au spus reprezentanţii asociației.
La începutul acestui an, Asociaţia Culturală „Salvați patrimoniul Timișoarei” a trimis Consiliului Județean Timiș o solicitare pentru începerea demersului juridic cu privire la exproprierea imobilului dar situaţia a rămas aceeaşi. Membrii asociației au primit un răspuns neaşteptat: „Direcția de Patrimoniu comunică faptul că, în privința oportunității declanșării procedurii de expropriere, nu se poate pronunța fiindcă nu are specialiști în domeniul monumentelor istorice și patrimoniului cultural”.
„Dosarul «Casa Mühle» rămâne unul esenţial pentru Primăria Municipiului Timişoara, pe de o parte pentru valoarea monumentului, care trebuie readus la starea iniţială, dar şi pentru încercarea de a stabili un precedent pozitiv pentru alte monumente”, a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Președintele Consiliului Judeţean Timiş a adus argumentul că instituția nu se poate ocupa de situația „Casei Mühle” deoarece este datoria Primăriei Timișoara. „Nu cred că aici, la CJT, ne putem permite să discutăm despre expropriere, asta trebuie să facă primăria. Nici de cumpărare nu poate fi vorba, pentru a o reamenaja. Nu este normal să jucăm acest ping pong. Nu se poate arunca după ani de zile în brațele CJT pentru că e mai conciliant președintele decât primarul, cred că e treaba lor să o clarifice”, a explicat Titu Bojin.
În 2014, edilul Nicolae Robu a declarat că „am comandat şi noi o evaluare şi, conform evaluării realizate de firma căreia ne-am adresat noi, rezultă că valoarea construcţiilor ar fi de 37.000 de euro, iar a terenului, de 469.378 de euro. Acea proprietate nu merită suma de aproximativ 500.000 de euro. Prin urmare, nu este de interes pentru primărie”.
Membrii asociaţiei văd cele două imobile ca pe un avantaj important al oraşului în lupta pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021.
Alexandru Virgil STOICA