Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara și Universitatea din Oradea vor administra Parcul Dendrologic „Arboretum Sylva”, aflat în proprietatea Consiliului Local al comunei arădene Gurahonț. O bază experimentală atât pentru studenți, cât și pentru cadre didactice și cercetători. Acesta este obiectivul celor trei rectori ai universităților pentru a salva locul respectiv, prin accesarea de fonduri europene.
    Considerat un loc unic în Europa, în Parcul Dendrologic „Arboretum Sylva” există peste 2.000 de specii de plante și arbori precum  Sequoia sau Ginkgo. Tocmai datorită faptului că în parcul dendrologic din județul Arad se găsește un număr mare de specii rare de arbori, acest loc este considerat unic în Europa. Protejarea speciilor și angajarea unui număr suficient de persoane care să se ocupe de întreținerea parcului sunt primele etape ale proiectului.
    Prin organizarea de stagii de cercetare și de practică, ateliere de lucru, seminarii și cantonamente sportive, locul va fi revitalizat și va atrage un număr mai mare de vizitatori. Un număr de studenți de la Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie a Universității de Vest din Timișoara au făcut, în regim de voluntariat, lucrări de întreținere în parc în martie 2015.
    „Ne-am unit forțele cu scopul de a sprijini natura și vegetația. Baza experimentală pe care dorim să o realizăm în acest parc va putea fi folosită de studenți, cadre didactice, cercetători. Aici se găsesc o mulțime de specii de arbori și plante, ceea ce pentru noi reprezintă cadrul de experimentare excepțional. Am constituit și un Institut de Cercetare – Dezvoltare pentru Biodiversitate prin care dorim să accesăm fonduri europene care să ducă la dezvoltarea acestui parc. Ne propunem să avem multe investiții în ceea ce privește protecția vegetației și un punct de practică excepțional. Preluarea în administrare a Parcului Dendrologic «Arboretum Sylva» constituie un beneficiu atât pentru acestea, cât și pentru comunitatea locală. Inițiativa reprezintă un plus de valoare în practica studenților, în cercetare și ne apropie de comunitate”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.
    Spațiul va fi valorificat și prin organizarea de stagii de practică sau de cercetare, ateliere de lucru, școli de vară, seminarii, precum și cantonamente sportive.
Alexandru Virgil STOICA
Sursa foto: Facebook.com/UVT