Pista de biciclete care leagă Timişoara de Zrenjanin şi care a fost inaugurată la sfârşitul lui martie 2015 a dat naştere mai multor controverse. Deşi pasionaţii de cicloturism au aşteptat cu nerăbdare ca proiectul – în valoare de aproape 2,7 milioane de euro – să fie finalizat, cei care aleg traseul riscă amenzi, dar mai ales, DOSAR PENAL! Darius Jula, unul dintre cei care au parcurs noua pistă, a fost amendat cu 100 de lei deoarece a pătruns pe fâşia de protecţie a frontierei de stat, deşi proiectul presupune ca pistă să ajungă până la Zrenjanin.
În prezent nu există un punct de trecere al frontierei. Pista începe de la marginea oraşului de pe Bega, în aval de Podul Modoş, şi continuă, pe o lungime de 37 de kilometri, pe ruta Sânmihaiu Român- Uivar- Otelec- graniţa cu Serbia. Aceasta are o lăţime de doi metri, opt refugii laterale, locuri pentru parcarea bicicletei, precum şi bariere pentru oprirea accesului autovehiculelor pe dig. De asemenea, au fost achiziţionate 30 de biciclete care vor fi puse gratuit la dispoziţia turiştilor.
Cine nu va ţine cont  de ultimul semn de STOP, aflat la doi-trei metri de finalul pistei, riscă dosar penal – cu închisoare de la şase luni la trei ani şi o amendă nu tocmai mică. Unele porţiuni ale pistei sunt acoperite de nisip, pietriş sau, mai rău, bolovani, iar pe alocuri buruienile ies prin asfalt, susţine Darius Jula.
„Am plecat, împreună cu Răzvan – un bun prieten, spre Serbia – pe nouă pistă de biciclete. Ne-am propus să facem călătoria asta încă de când s-a deschis oficial traseul, de câteva luni. Am parcurs în total 90 de kilometri (aşa zice Endomondo), am tras câteva concluzii, şi am aflat – pe pielea noastră, că, dacă mergi până la capăt, vei fi amendat […] Teoretic, conform proiectului […], pista va merge din Timişoara până în Zrenjanin, însă sârbii nu s-au apucat de treabă – deşi la noi pista e finalizată complet, până la graniţă. Doar că există o problemă. Cu doi-trei kilometri înainte să se termine pista, există un indicator vechi, cu scris vopsit, care spune că intri pe fâşia de protecţie şi că eşti pasibil de amendă. Totuşi, pista continuă şi nu există vreo barieră, vreo inscripţie pe asfalt sau vreun alt indicator care să te anunţe din nou că «NU AI VOIE» să mergi mai departe. Poţi să treci lejer cu viteză pe lângă el, fără să-l vezi. Am primit cea mai mică amendă posibilă: 100 de lei, plătibilă în 15 zile. Cea mai mare este 1.000 de lei. Dacă treci dincolo de ultimul semn de STOP, care e la vreo doi-trei metri de unde se termină pista, intri pe teren sârbesc şi te vei alege cu dosar penal (închisoare de la şase luni la trei ani) şi o amendă sănătoasă. Chiar ieri un alt biciclist a păţit asta, pentru că a vrut să-şi facă un «selfie» într-un turn vechi de la paza de frontieră din Serbia”, explică biciclistul Darius Jula pe blogul său.
Articolul complet al biciclistului amendat poate fi citit pe http://dariusjula.ro/2015/05/pista-de-biciclete-timisoara-serbia-cum-am-luat-amenda-starea-drumului.html
Pista a fost coordonat de Administraţia Bazinală de Apă Banat, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Zrenianin din Serbia, în cadrul programului de Cooperare Transfrontalieră dintre cele două ţări.
Alexandru Virgil STOICA
Sursa foto: dariusjula.ro