În noaptea de 13/14 ianuarie, creștinii pravoslavnici au sărbătorit Revelionul pe rit vechi, după Calendarul Iulian. Comunitatea sârbă din municipiu a marcat trecerea dintre ani în cadrul Restaurantului Lloyd. La petrecerea deja tradițională, muzica bună s-a îmbinat cu mâncarea și obiceiurile specifice, iar rezultatul a fost o seară memorabilă.
Gazda evenimentului, Javor Radovanković, spune că „sârbii sunt mai petrecăreți decât românii. Revelionul se sărbătorește ca o nuntă la care toți, chiar dacă nu ne cunoaștem, dansăm, ne simțim bine și petrecem”.
Motivele de bucurie au fost și mai multe, acesta fiind cel de-al 20-lea Revelion de când s-a renovat și s-a redeschis Restaurantul Lloyd. Totodată, în 2020 se împlinesc 100 de ani de existență a localului timișorean.


„Am pregătit nenumărate delicatese și specialități sârbești, de la prune uscate umplute cu prosciutto, la pește pane - să trecem prin viață precum peștele prin apă, ruladă de purcel cu piept de curcan și sos de vișine. Muzica este de excepție și sperăm să intrăm în anul nou plini de optimism, să ne aștepte belșugul și spărgând paharele să demonstrăm că ne uităm spre viitor, nu ne interesează trecutul.
Evenimentul este unul foarte important pentru că acum 30 de ani nimeni nu avea voie nici măcar să se gândească la Revelionul sârbesc, pe rit vechi. Este o modalitate de a fi împreună. Foarte mulți sârbi din România au plecat să petreacă în Serbia, iar foarte mulți sârbi din Serbia au venit să petreacă în România. Aceste schimburi duc la îmbunătățirea relațiilor dintre cele două popoare”, a spus Javor Radovanković.


Atmosfera a fost întreținută de muzicieni de excepție, cunoscuți și apreciați în Banat, precum solista Miriana Jovicin, Rada Radoslav - la armonică și clape, solista Slađana cu trupa As-Bend din Serbia, Simona Ciobănașu și Gigi Câmpeanu, violonistul Marko Živković.


„Având în vedere că trăim în România, bineînțeles că atunci când e sărbătoare în țară, e pentru toată lumea. Dar cel mai familiar ne este să sărbătorim pe rit vechi. Acum, pe 13 ianuarie, sărbătorim Revelionul, pe 7 ianuarie am sărbătorit Crăciunul. Păstrăm absolut toate obiceiurile, mergem cu colinda, se face colacul în casă, se împrăștie paie în toată casa, pentru că în paie s-a născut Iisus Hristos.
De noul an ne dorim în primul rând multă sănătate, care e cea mai importantă, să avem stabilitate în țară, un trai bun.
Sârbilor din Banat le urăm multă sănătate, fericire, iubire și să le dăruiască bunul Dumnezeu tot ceea ce-și doresc!”, a afirmat binecunoscuta solistă Miriana Jovicin.


Printre invitați s-au aflat consulul general al Serbiei la Timișoara, Vladan Tadić, ambasadorul Serbiei la București, Branko Branković, președintele Uniunii Sârbilor din România, Ognean Krstić, prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, dar și alte nume importante din Republica Serbia și România, oameni de cultură, oameni de afaceri și reprezentanți ai diverselor instituții.


„Este un eveniment important pentru comunitatea sârbă - după Calendarul Iulian, astăzi intrăm într-un an nou, care sperăm că va fi unul bun, îmbelșugat și cu mai multă înțelepciune pentru toți. Este un eveniment important religios, pentru că se leagă de calendarul pravoslavnic.
În general sârbii, ca și românii, încearcă să păstreze tradițiile. Noi, de exemplu, de Crăciun nu avem brad, ci avem stejar. Este un simbol al rezistenței și al unui nou început.
De Revelion există tradiția de a fi împreună și de a sărbători cu familia și cu prietenii.
Uniunea Sârbilor este organizația reprezentativă a sârbilor din România. Existăm de 30 de ani și singurul țel este păstrarea identității naționale.
Evenimentul din această seară este în acest calendar al activităților noastre. Sperăm, ca toți oamenii de bine, un an bun, îmbelșugat, înțelepciune și numai bine.
Tuturor sârbilor și celor care sunt prietenii noștri le urez un an mult mai bun decât cel precedent!”, a zis Ognean Krstić, președintele Uniunii Sârbilor din România.


„În fiecare an comunitatea sârbă sărbătorește foarte frumos trecerea în noul an sârbesc.
Mă simt foarte bine și am acceptat cu mare plăcere invitația de a participa. Este un eveniment foarte important pentru comunitatea sârbă, pentru că ei netrăind în Serbia, ci în România, încearcă să-și păstreze tradițiile”, a spus și Liliana Oneț, prefectul județului Timiș.


La miezul nopții, după tradiționalele urări, precum „Srećna Nova Godina!” și „La mulți ani!”, participanții au spart pahare, pentru a alunga ghinionul din noul an.
Ambasadorul Serbiei la București le-a urat tuturor „mult belșug, prosperitate, sănătate, să fie un an mai bogat, în care să intrăm cu sufletul curat și să fim toți mai buni!”.