Cea de-a doua ediție a bienalei timișorene de arhitectură „Beta” a fost inaugurată la Timișoara, vineri, 28 septembrie, la Halele Timco, deschiderea fiind un moment festiv în care organizatorii, alături de partenerii lor, au prezentat invitaților programul ediției din acest an și expoziția intitulată „Despre Locuire”. Atmosfera de la vernisajul expoziției a fost asigurată de Mud Boulevard, Karpov not Kasparov, Dr. Sinteză, flo', Delikat Essen.

Organizatorul acestei bienale este Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș, evenimentul fiind programat să se desfășoare la Timișoara până în 28 octombrie. Scopul bienalei este legat de crearea unei platforme euroregionale care să aibă menirea de a îmbunătății procesele prin care să poată fi construite orașele, dar și să modifice modul în care oamenii înțeleg și apreciază mediul construit.

Tema acestei a doua ediții a bienalei este legată de locuire, iar pentru că această temă implică și o expoziție în strânsă legătură cu locuirea, în spațiul de la Halelel Timco, organizatorii evenimentului din acest an au descis să amplaseze o expoziție care să poarte numele, „Desper Locuire”, aceasta fiind expoziția principală din cadrul bienalei timișorene.

Pe parcursul bienalei, vor avea loc evenimente în strânsă legătură cu tema abordată: tururi de arhitectură, proiecții de filme documentare pe tema locuirii, conferințe, consultări cu arhitecți și experți financiari, care se vor desfășura în mai multe locații din Timișoara și care vor reuni invitați, colaboratori și profesioniști din domeniu. 

Luni, 1 octombrie 2018, în cadrul celei de-a doua ediții a bienalei de arhitectură „Beta”, la Halele Timco a avut loc, în prezența unui public numeros, invitații fiind mai ales tineri, lansarea volumului intitulat „Ghid practic pentru cei care caută un apartament”. Proiectul acestui eveniment a fost realizat de Asociația „Mojar”, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș, B.C.R. și imobiliare.ro. 

Despre volumul lansat, au vorbit publicului, editorii acestuia, Oana Simionescu și Răzvan Zamfira și din partea partenerilor luând cuvântul invitați. Pentru realizarea acestui volum, editorii au lucrat cu imobiliare.ro pentru a realiza capitolul dedicat căutării, negocierii și analizei procesului de căutare a apartamentului, iar capitolul referitor la strategia de finanțare a fost realizat în parteneriat cu B.C.R.

Organizatorii acestei lansări și-au propus ca, prin acest volum, dar și prin alte activități pe care le vor organiza pentru a sprijini pe cei ce-și doresc o locuință, să creeze un jurnal care să-l ajute pe cumpărătorul de apartamente, dar și pe ceilalți actori implicați în acest demers, să aibă cât mai multe informații referitoare la piața imobiliară, dar și informații legate de pașii pe care sunt nevoiți să-i urmeze pentru a obține ceea ce-și doresc.

Referindu-se la o perioadă ce a fost parcursă înainte de lansarea acestui volum, la lansarea lui și la ceea ce conține acest volum, editorul Răzvan Zamfira a declarat următoarele pentru ziarultimisoara.ro: „Ne-am bucurat să vedem atâția invitați la acest eveniment. Au început comunicarea acum vreo lună de zile și s-au tot adunat și pe paginile de socializare, o grămadă de persoane interesate, și ghidul acesta, cred că e un început foarte interesant.Toate informațiile sunt și online pe site-ul proiectului. Ghidul e compus din 7 capitole. Urmărește procesul acesta de achiziție a apartamentelor, de la definirea nevoilor, până la finanțarea acestei achiziții. Pe lângă acestea, vroiam să facem un ghid care să poată să fie și aplicat de către cumpărători, cumva, informația din el, și, atunci am dezvoltat și acea secțiune de unelte: un formular care să-i ajute pe cei interesați să-și structureze nevoile de la viitoarea locuință și un formular în care să poată, pe baza nevoilor și informației din ghid, să evalueze apartamentele atunci când se duc la vizită. Acestea se regăsesc și online, aici, pe platforma undelocuiesc.eu, unde pot să-și creeze un profil de utilizator și să le aibă, practic, indexate acolo și, evident că le pot primi pe e-mail și le pot tipări în format pdf”.

Volumul „Ghid practic pentru cei care caută un apartament” a fost lansat marți, 2 octombrie și la București.

În cadrul celei de-a doua ediții a bienalei de arhitectură „Beta”, organizatorii vor continua să vină în sprijinul celor care își doresc o locuință, oferindu-le îndrumare în fiecare miercuri prin organizarea unor sesiuni de consultare în care pot primi informații de la arhitecți și de la persoanele care se ocupă cu oferirea de credite, despre cum pot să se ghideze în căutarea de noi apartamente. Comunicarea cu cei interesați va continua și în mediul virtual, unde vor fi publicate o serie de interviuri realizate cu profesioniștii din mai multe domenii, imobiliare, urbaniști, arhitecți. Pe site-ul proiectului se găsesc toate articolele din ghid, dar și multe alte informații pe care organizatorii proiectului, Asociația „Mojar”, le vor aduce pe parcurs.

    

Cornel Seracin