Pentru că oraşul Timişoara are istorie, iar pentru că această istorie este prea puţin cunoscută, mai ales la nivel naţional, Asociaţia „Eugeniu de Savoya” cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi a Primăriei Municipiului Timişoara, au decis să readucă în atenţia publicului interesat, dar şi a turiştilor, istoria modernă a oraşului bănăţean, prin organizarea unui Festival de Lansare a Schimbului de Gardă.
A răspuns prezent la această iniţiativă, Asociaţia „Coordinamento Rievocazioni Storiche 1600-1700”, componenţii ei străbătând mai bine de 1000 de kilometri, de la Torino, la Timişoara, pentru a interpreta rolul „militarilor” Imperiului Austriac, imperiu care a eliberat Timişoara şi Banatul de ocupaţia otomană şi a reinclus această parte de lume în civilizaţia „Bătrânului Continent”.
În urmă cu 300 de ani, graţie victoriei repurtate de armata Imperiului Austriac, condusă de generalul Eugeniu de Savoya, pe câmpul de luptă, împotriva imperiului sultanilor, prin pacea de la Passarowitz, încheiată în 21 iulie 1718, Banatul (şi alte provincii, teritorii) a trecut oficial (de iure), în administrarea Imperiului Austriac.
La doi ani de la eliberarea Timişoarei de sub ocupaţia otomană (1718), generalul imperial Eugeniu de Savoia a decis să înfiinţeze, în oraşul eliberat, o fabrică de bere, iar berea produsă aici a fost destinată aprovizionării armatei austriece şi suplinirii carenţei de apă potabilă.
Pentru că anul acesta, Fabrica de Bere „Timişoreana” aniversează 300 de ani de la înfiinţare, Fabrica din cartierul timişorean „Fabric”, a fost sponsorul oficial al evenimentului ce a avut loc sâmbătă, 12 mai 2018, în Piaţa Unirii din Timişoara.
Festival de Lansare a Schimbului de Gardă se înscrie în seria evenimentelor inspirate din istoria locală şi zonală, seria lor începând în anul 2016, atunci când au fost aniversaţi cei 300 de ani de la momentul când Timişoara a fost eliberată de ocupantul otoman, iar imperiul creştin al dinastiei de Habsburg a preluat administrarea oraşului şi a întregului Banat.


Prezent la spectacolul din Piaţa Unirii, primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, s-a adresat celor prezenţi, rostind: „Am sărbătorit, cu doi ani în urmă, 300 de ani de când Timişoara şi întreaga regiune a fost eliberată de sub Imperiul Otoman, de către trupele austriece conduse, pe atunci, de Prinţul Eugeniu de Savoya. Suntem în zona istorică a Timişoarei, zonă care păstrează încă un număr important de clădiri din acea perioadă, iată, de 300 de ani. Unele arată minunat, altele vor trebui reabilitate de către proprietarii lor şi încercăm să ne bucurăm de tot acest centru, de toată această moştenire. Aproximativ 70 de persoane au venit cu autocarul din Italia, şi, după un drum lung, iată-i, de ore bune, îmbrăcaţi, în aceste minute, ca să bucure sufletele noastre. Le mulţumim, îi aplaudăm şi îi rugăm să vină oricând în Timişoara, să se bucure de tot ce oferă oraşul nostru minunat”.


„Doamnelor şi domnilor, dragi timişoreni, dragi timişeni, dragi oaspeţi ai oraşului, pentru că astăzi, în această frumoasă, superbă zi de mai, aţi binevoit să veniţi, să onorăm pe aceşti «militari», pe aceşti oaspeţi «militari» din Torino, care au venit astăzi, 1400 de kilometri, abia s-au schimbat şi au intrat în rol. (...).Vom intra în fiecare sâmbătă, în Piaţa Libertăţii, unde vom avea acest schimb de gardă. Îl vom face seara, când va fi puţin mai răcoare şi lumea liberă, în zilele de sâmbătă”, a spus preşedintele Asociaţiei „Eugeniu de Savoya”, domnul Vasile Sopon.


Festivalul a început la Fabrica de Bere „Timişoreana”, „gărzile imperiale” şi oficialităţile municipiului fiind, mai întâi, prezente în fabrică pentru a sărbătorii cei 300 de ani de când funcţionează această instituţie. Referindu-se la acest moment, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a rostit: „...am fost, împreună cu «gărzile», la Fabrica de Bere «Timişoreana». Fabrica de Bere «Timişoreana» împlineşte 300 de ani! Am sărbătorit 300 de ani de când în Timişoara există această fabrică, ce ne bucură pe toţi, timişoreni, sau netimişoreni, mulţi cetăţeni ai României şi ai multor altor ţări. Felicităm Fabriaca de Bere «Timişoreana», pentru calitatea produselor sale, pentru faptul că promovează Timişoara în lume, putem spune, cu acest produs, cu brand-ul care, implicit, el însuşi aduce aminte, face trimitere la Timişoara ca oraş. Felicitări şi mult succes în continuare!”


Spectacolul „Schimbul de Gardă” va constitui unul din principalele evenimente culturale şi de atracţie turistică ale oraşului Timişoara, oferind satisfacţie şi bucurie tuturor. Istoria modernă a Cetăţii Timişoarei este onorată odată cu acest Festival, a cărui început are loc în anul în care se împlinesc trei secole de la revenirea cetăţii bănăţene în rândul civilizaţiei Europei.
Prezent la debutul acestui festival, preşedintele Asociaţiei „Coordinamento Rievocazioni Storiche 1600-1700”, Alessia Giorda, şi-a exprimat bucuria prezenţei asociaţiei, la Timişoara, pentru acest festival, momentul înfăptuirii evenimentului fiind pregătit încă din toamna anului 2017 (din luna octombrie).
Prin acest gen de spectacole, oraşul Timişoara, recomandat Capitală Culturală Europeană 2021, se înscrie în rândul marilor oraşe ale lumii, care dovedesc că ştiu să-şi preţuiască istoria şi aduc, în amintirea celor interesaţi de aceasta, momentele frumoase ale trecutului, oferind generaţiilor mai tinere un altfel de educaţie, în afara celei din şcoala de zi cu zi.
Odată cu încheierea discursurilor care au fost rostite la Festivalul de Lansare a Schimbului de Gardă, spectatorii au fost invitaţi la o sesiune de fotografii cu „soldaţii imperiali”, după care, oaspeţii italieni au plecat, împreună cu organizatorii evenimentului, la un restaurant din Timişoara.
Festivalul de Lansare a Schimbului de Gardă a mai inclus, pe lângă defilarea gărzii imperiale în uniforme de epocă, trecerea în revistă a Gărzii Cetăţii Timişoara, protocoale militare şi, dansuri celtice, vals al formaţiei „Magnum”, concert susţinut de Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timişoara etc., toate aceste momente purtând spectatorii în atmosfera unui baroc bănăţean, încărcată de nuanţele mileniului în care trăim.
Preşedintele Asociaţiei „Eugeniu de Savoya”, domnul Vasile Sopon, a mulţumit, în discursul rostit pe scena din Piaţa Unirii din Timişoara, tuturor celor care l-au sprijinit în organizarea acestui moment deosebit, concernului „Ursus”, fabricii de bere „Timişoreana”, Consiliul Judeţean Timiş, Muzeului Naţional de Istorie al Banatului (directorului Claudiu Ilaş), Muzeului de Artă din Timişoara (directorului Victor Neumann), primarului municipiului Timişoara, Nicolae Robu, viceprimarilor municipiului, Dan Diaconu şi Imre Farkas.
Aşadar, la spectacolul „Schimbul de Gardă” sunt invitaţi să participe toţi iubitorii de istorie regizată, din Timişoara, sau din alte oraşe de pe mapamond, tuturor urmând să li se dezvăluie, printr-un joc scenic, indiferent de vârstă, momente regizate după cele care au avut loc în Timişoara imperială.

        


Cornel Seracin

Foto: Constantin Duma