Zi cu triplă semnificație în istoria României (10 Mai 1866, Carol a depus jurământul şi a devenit Principele Carol, 10 Mai 1877, România a devenit Stat Independent, 10 Mai 1881, România a devenit Regat, Principele Carol fiind proclamat primul Rege al României din epoca modernă), 10 Mai a fost sărbătorită cu multă bucurie și aplomb, la Timișoara, în Anul Centenarului Unirii de la 1918.

Sărbătorirea zilei de 10 Mai 2018 a început cu depunerea unei coroane de flori la monumentul Regelui Ferdinand I „Întregitorul”, Monument amplasat în Piața Victoriei din Timișoara, realizat de sculptorul timișorean Peter Jecza şi inaugurat în anul 1998, în prezența Regelui Mihai I al României, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la Unirea înfăptuită la 1 Decembrie 1918. Coroana a fost depusă de Mișcarea pentru Regatul României, Timișoara, prin președintele acesteia, domnul Ștefan Șiacovici, domnia sa îngrijindu-se, împreună cu componenții mișcării, de o parte din organizarea acestei sărbători naționale.

Tot în organizarea Mișcării pentru Regatul României, Timișoara și prin bunăvoința preoților, de la ora 16:30, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, ctitorie a Casei Regale a României, la a cărei târnosire a fost prezent, în octombrie 1946, Majestatea Sa Regale Mihai, s-a desfășurat ceremonia de „Te Deum”

Cu începere de la ora 10, în organizarea catedrei de Sport a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara (prin promulgarea, de către Regele Mihai I al României, Legii nr. 617 pentru înfiinţarea Facultăţii de Agronomie, în cadrul Politehnicii din Timişoara, lege publicată în Monitorul Oficial, 1 august 1945),  la Universitatea amintită a debutat cea de-a doua ediție a manifestărilor cultural-sportive, „Educație Sport-Sănătate în Universitate”, manifestări dedicate zilei de 10 Mai, Ziua Regalității

Din programul celei de-a doua ediții a manifestării, remarcăm aici, prelegerea prezentată în Aula Magna a Universității, de prof. univ. dr. Victor Neumann, în prezența unei numeroase asistențe, prelegere intitualtă „Însemnătatea zilei de 10 Mai în Anul Centenarului” și din care spicuim aici: „Nobila familie de Hohenzollern - din mijlocul căreia provin regii României - se înrudea cu casele domnitoare ale Prusiei, Italiei, Marii Britanii, Austro-Ungariei şi Rusiei. Era o familie princiară europeană. Instalat ca domnitor în anul 1866 şi încoronat ca rege al României în anul 1881, Carol I este acela căruia ţara îi datorează enorm din punctul de vedere al transformării sale într-o entitate similară statelor europene. Pe parcursul a 48 de ani de domnie, monarhul a ştiut să impună cu tact, gradual, dar mai ales eficient un stil în viaţa publică românească. Biografii lui Carol I sînt cu toţii de acord că în personalitatea acestui conducător s-au regăsit calităţi excepţionale precum: ordinea, rigoarea, inteligenţa, echilibrul, punctualitatea, hărnicia, puterea de muncă. Monarhul a ştiut însă să-şi apropie politicienii români, inclusiv o mare parte dintre adversarii săi. (...). În 48 de ani de domnie, Carol I a chemat la conducerea ţării 38 de guverne şi a dizolvat de opt ori camerele Parlamentului. Monarhul era convins că se achita de datorie atîta timp cît reuşea să asigure bunăstarea şi armonia printre supuşii săi. Adeseori incomodă pentru elita politică şi intelectuală, datoria suveranului Carol I s-a materializat în excepţionale rezultate în politica internă şi externă a statului român. La 10 ani de la începutul domniei, prinţul Carol I avea să considere inutilă vasalitatea României faţă de Imperiul Otoman. (...). A fost momentul în care prinţul Carol I a putut arăta rezultatele de un deceniu ale pregătirii şi organizării militare. La încheierea conflictului armat, viitorul monarh îşi exprimase certitudinea că ţara sa nu va mai fi împiedicată să se integreze cu succes în familia statelor europene civilizate. El mai spera ca populaţia să ajungă să profite de pe urma binefacerilor ştiinţei moderne. Cu ocazia congresului de pace de la Berlin din 1878, Carol I a intervenit pe lîngă împăratul Franz-Joseph al Austro-Ungariei, împăratul Wilhelm I al Germaniei, premierul britanic Benjamin Disraeli şi cancelarul german Otto von Bismark spre a obţine recunoaşterea independenţei. Devotamentul său în susţinearea cauzei româneşti i-au atras admiraţia şi laudele reginei Victoria a Marii Britanii”.

Un moment important al ediției a doua a manifestațiilor dedicate zilei de 10 Mai, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, a fost Crosul Regalității. Startul crosului a fost dat de Gabriel Nini Dică, tenisman declarat jucătorul anului în Europa, vicecampiont European U16, finalist la Campionatul Mondial de Tenis „Orange Bowl” - U.S.A. 2017, multiplu campion național și, desemnat, în anul 2017, „Ambasador al sportului din județul Timiș”. Gabriel Nini Dică este elev al Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara, a început activitatea sportivă sub coordonarea domnului conferențiar universitar doctor Petru Mergheș, antrenându-se, de la vârsta de 8 ani, în baza sportivă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”.

Remarcăm ocupanta locului secund în competiție, din Cehia, studentă la Facultatea de Medicină Veterinară, secția engleză, a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, Pavla Knotkova. Locul întâi a revenit Ralucăi Perescu (studentă, Facultatea de Agricultură).

La finalul competiției, sportivul Gabriel Nini Dică ne-a oferit o scurtă declarație, în care a rostit următoarele, referindu-se la evenimentul la care a fost invitat să participe: „Pentru mine, e Onoare să dau startul la acest eveniment și, chiar mă bucur că mi s-a oferit această șansă. Sper să adune cât mai mulți sportivi, elevi și studenți. Consider că a fost organizare foarte frumoasă”. Despre viitorul carierei sale în tenisul de câmp, sportivul ne-a mărturisit: „Sper să prind Grand Slam-ul, că ăsta e obiectivul, să prind Grand Slam (Wimbledon-ul) și să urc cât mai mult în clasamentul ATF și, sper, la fel, în ATP, să adun puncte”. 

Organizator al crosului, conferențiar universitar doctor Petru Mergheș, a declarat următoarele, la finalul întrecerii, despre evenimentul în care și-a adus distinsa sa contribuție: „Suntem bucuroși că a fost o reușită, suntem bucuroși că este la a doua ediție. Ne dorim, deja, de pe acum, ca a treia ediție să fie organizată cu mai mult fast și cu mai mare implicare din partea tuturor. A fost o bucurie, a fost un moment de ancorare, de fapt, în adevăratele rădăcini ale poporului român, pentru că foarte multă lume, dintre cei prezenți în sală, sunt convins că au rămas, câteva minute atenți și profund impresionați de ceea ce a însemnat Carol I, de ceea ce a însemnat Regele Mihai, Ferdinand, în istoria poporului român, de ceea ce a însemnat Ziua Independenței și Proclamarea Independenței statului român. Mai mult decât atât, am reușit să legăm acest eveniment istoric, acest moment istoric și de un eveniment sportiv în care am mobilizat cadrele didactice, studenții, am invitat liceele partenere să ia parte la acest eveniment și să ne cunoască Universitatea, să vadă infrastructura, să vadă că noi suntem aici un mic orășel, un mic orășel care a fost declarat «The Best Campus», într-o competiție europeană, cu alte campus-uri din Europa. Cred că participarea unui număr de peste 400 de studenți, cadre didactice și profesori, spune destul de mult despre acest moment și despre această a doua ediție”.

Pe lângă Crosul Regal a mai avut loc, o întrecere de mini-fotbal și una de volei pe plajă, ambele competiții având loc în baza sportivă a Universității, o bază sportivă modernă, care oferă condiții foarte bune de antrenament, tuturor studenților care doresc să urmeze o carieră în sport și să devină profesioniști, sau să rămână la nivelul de sportivi amatori. 

În competiția de mini-fotbal au participat trei licee, Colegiul Silvic „Casa Verde” din Timișoara, Liceul Teoretic „Eftimie Murgu” din Bozovici (județul Caraș-Severin), Liceul Tehnologic „Traian Grozăvescu” din Nădrag (a înscris două echipe). La finalul întrecerii, Colegiul Silvic „Casa Verde” din Timișoara a obținut primul loc, pe locul doi fiind clasat Liceul Teoretic „Eftimie Murgu” din Bozovici, iar pe locul trei, Liceul din Nădrag (județul Timiș). 

În competiția de volei, echipele înscrise au fost compuse din studenți ai facultăților Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”. Au concurat 3 echipe, două de la Facultatea de Medicină Veterinară și una de la Facultatea de Agricultură. În finalul întrecerii, locul întâi a revenit primei echipe de la Facultatea de Medicină Veterinară, locul doi a fost obținut de echipa de la Facultatea de Agricultură, iar locul trei a fost ocupat de echipa secundă a Facultății de Medicină Veterinară.

Competițiile sportive s-au încheiat cu festivitatea de premiere a concurenților câștigători și a echipelor câștigătoare, premierea desfășurându-se în Baza Sportivă a Universității. Toți competitorii au primit diplome de participare.

    

Cornel Seracin

Foto: Constantin Duma și Cornel Seracin